Поради фахівців

Правильне взуття – здорові стопи, а значить і хода.

Все, що пов’язано з дітьми, вимагає особливої батьківської уваги і відповідального підходу до вибору кожної дитячої дрібниці, особливо по відношенню до дитячого одягу або взуття.

Але ми сьогодні поговоримо саме про взуття, адже від якості і вміння правильно їх обирати залежить здоров’я стоп і ніжок вашої дитини, а відповідно і ходи.

Так, як же правильно вибрати взуття для дитини? Як вибрати взуття для дитини на зиму? А що робити з літнім дитячим взуттям, взуттям на мокру осінь та весну? Чи потрібне дітям ортопедичне взуття? На ці та інші питання ми постараємося відповісти в цій статті.

Як вибрати взуття для дитини: рекомендації для розсудливих батьків

Перед вибором будь-якого взуття для дитини, будь-то літні сандалі, весняні гумові чоботи або зимові уггі, батькам важливо пам’ятати, що взуття повинно виконувати дві головні функції: захищати ноги дитини від пошкоджень під час ходьби по різних поверхнях, а також підтримувати оптимальну температуру ніг (не парити і не давати ногам замерзнути).

Головні критерії вибору дитячого взуття для будь-якого сезону такі: наявність невеликого каблучка, супінатора для підтримки правильного склепіння стопи, широкого носка і твердого задника.

Як підібрати правильний розмір дитячого взуття? Для цього необхідно обвести ніжку дитини на папері, потім виміряти лінійкою або метром довжину від великого пальця до п’яти, додати 1 см – таким чином, вийде необхідний розмір дитячого взуття. При виборі зимового взуття для дітей допускається додавати максимум 1,5 см. Під час примірки дитячого взуття в магазині, дорослий може перевірити правильність розміру “похідним способом” – вільна відстань між п’ятою і взуттям має бути не менше середнього пальця дорослого.

Мокрих осені і весни важливо зберегти ноги дитини сухими. Саме тому головні вимоги до дитячого взуття на мокрі сезони – це стійкість до вологи при будь-яких обставинах. Щоб вибрати якісні кросівки для дитини, необхідно перевірити якість швів і підошви. Підошва повинна згинатися в місці ближче до пальців, а шви повинні бути рівні, без слідів клею, устілку краще вибирати знімну. Не можна вибирати дитині кросівки впритул, рекомендований 1 см запасу для дитячого взуття дуже актуальний при виборі кросівок для дитини.

Щоб привчання дитини до самостійності було легким і зручним для дитини, краще вибирати дитяче взуття на липучках, а не шнурках.

Повнота – важливий критерій при виборі взуття для дитини. Існує три види повноти – широка повнота, середня і вузька. При неправильно підібраній повноті взуття, відбувається неправильний розподіл навантаження на м’язи ніг дитини. Щоб правильно підібрати взуття по повноті варто пам’ятати – нога дитини не повинна бовтатися у взутті.

Звичайний або високий підйом дитячої ноги вимагає підбору відповідного взуття.

Здоровій дитині зі звичайною дитячою стопою ортопедичне взуття не потрібне. Іншими словами, справжнє ортопедичне взуття показане тільки дітям з доведеними серйозними проблемами з розвитком гомілковостопного суглоба.

Від здоров’я ніг залежить здоров’я всього опорно-рухового апарату. Тому бережіть і формуйте його правильно з дитинства.

Поділитися:
Перейти до вмісту