Батьківська партаЗаходиМетодсупровідПоради фахівців

Добірка ігор з кінетичним піском

Оскільки всі заклади нині закриті на карантин через Covid -19 – для всіх дітей це радість, а для багатьох батьків – проблема, то практичні психологи нашого ІРЦ пропонують вам кілька цікавих ігор з кінетичним (живим) піском, якими можна зайняти дитину замість соціальнх мереж та онлайн ігор, та радять вам провести час вдома з максимальною користю.

Такі ігри здатні надовго зайняти дитину, адже кінетичний пісок м’який, пористий й легко ліпиться, граючи з піском у дитини посилюється бажання дізнаватися щось нове, експериментувати і працювати самостійно, дуже добре в іграх з кінетичним піском розвиваються всі пізнавальні функції (сприймання, увага, пам’ять, мислення), а також мова і моторика.

Існують, як прості, розважальні ігри, так і розвиваючі ігри, за допомогою яких можна непомітно розвивати дитину.

Для таких ігор вам знадобиться:
– кінетичний пісок (його можна зробити самостійно за цим рецептом: 4 частини дрібного просіяного піску (підійде пісок для акваріумів, він дуже дрібний, чистий і світлий); 2 частини кукурудзяного крохмалу; 1 частина води.),
– формочки,
– маленькі іграшки,
– зубочистки/палички (або інший підручний матеріал, яким можна писати/ малювати),
– вантажна машина,
– дитячий посуд.

До вашої уваги пропонуємо таку добірку цікавих ігор з кінетичним піском:

1. Пишемо/малюємо. Добре притиснувши пісочок, створюючи рівну поверхню, озброюємось зубочисткою/паличкою або іншим відповідним матеріалом і починаємо писати або малювати. Попутно можна влаштувати розвиваюче заняття – вчити цифри, букви. У грі малюк швидше їх запам’ятає.

2. Вчимо букви. Правила гри трохи змінюються і ми букви не пишемо, а ліпимо з кінетичного піску. Після того, як буква буде готова – вимовляємо її назву.

3. Рахуємо. Крім букв можна ще освоювати рахунок. Ліпимо з піску пиріжки, кличемо гостей – рахуємо скільки прийшло звіряток в гості і скільки у нас пиріжків. Думаємо – чи вистачить на всіх чи потрібно приготувати ще?

4. Більший-менший. Будуємо вежі з піску (можна також побудувати пасочки, формувати кульки різних розмірів) і розкладаємо їх за величиною.

5. Довжина. Ми ліпимо кілька гусеней з піску і визначаємо, яка довша, яка найкоротша. І розставляємо їх по мірі зростання.

6. Фігури. Ліпимо різні фігури і називаємо їх. Можна так: мама зліпила коло і слідом малюк, ліпить коло і називає. Далі так з трикутником, квадратом, овалом, прямокутником. Можна з трикутника і квадрата побудувати будинок.

7. Вчимося користуватися ножем. З піску формуємо ковбаску або батон, який пропонуємо малюкові розрізати за допомогою ножа. Після того, як малюк розріже ковбаску – порахуйте кількість шматочків, які вийшли.

8. Пасочки і формочки. «Літні» формочки, якими діти граються на вулиці в звичайній пісочниці, підійдуть і для цієї гри. З кінетичного піску пасочки ліпляться не так, як з «вуличним» піском. Якщо вуличний пісочок потрібно набрати в формочку, утрамбовувати і швидко перевернути, то тут все набагато простіше – набраний пісочок не потрібно утрамбовувати, досить лише акуратно зрізати надлишки за допомогою ножичка і перевернути.

9. Скарб. Дітям дуже подобається грати в «хованки» з кінетичним піском. Просимо дітей відвернутися, ховаємо в піску маленькі іграшки, після чого просимо дитину знайти їх в глибинах піску.

10. Вантажівка. Чоловічки з лего-набору (або інші фігурки) завантажують за допомогою «лопат» (ложечок) повний кузов вантажної машини піску і вона їде далі, відвозить його на місце будівництва майбутнього будинку.

11. Сліди. Розрівнюємо пісочок так, щоб вийшла рівна поверхня. Потім по цій поверхні «ходимо» іграшковими звірятками, їздимо машинками і дивимося, які сліди залишаються. Можна ускладнити правила гри – малюк відвертається, мама в цей час робить відбиток якою-небудь іграшкою і просить малюка повернутися. Дитина вивчає слід, залишений на піску і намагається вгадати, кому він належить. На кінетичному піску можна також залишати сліди за допомогою долоньок і ніжок дитини.

12. Готуємо їжу. Кінетичний пісок – ідеально підходить для рольових ігор в кухню. Можна готувати різні частування для іграшок, роздавати по тарілочках, «розливати» по чашках, нарізати іграшковим ножичком тортики, створені за пару хвилин з кінетичного піску, годувати гостей.

13. Кумедні личка. Урізноманітнити гру допоможуть підручні матеріали, такі як пробки від пляшок, ґудзики, зубочистки, за допомогою яких можна створювати личка, тварин.

14. Ліпимо. З кінетичного піску можна також ліпити різні фігурки – снігову бабу, гусінь, колобка, потяг, машинку і багато інших цікавих фігурок.

15. Закопування ручок – ще одна розвага, яке може сподобатись малюкові і привести його в захват.

16. Гірка. Формуємо з кінетичного піску гору, уздовж стін якої робимо неширокі «доріжки» для маленьких м’ячиків. Після чого можна скачувати невеликі кульки за цими спусками.

17. Сюрприз. Напевно, всі в дитинстві закопували в пісочок скельця з гарними квіточками, намистинками, фантиками. Тепер це можна робити вдома під наглядом дорослих гра буде безпечна, але від цього не менш цікава.

Ігор можна придумати безліч, політ фантазії нічим не обмежений – фантазуйте та проведіть час з користю.

З повагою,
практичні психологи КУ «НІРЦ»
Жанна Єремія та Міхаєла Зелена

Поділитися:
Перейти до вмісту