Без категорії

5 травня – Міжнародний день боротьби за права людей з інвалідністю!

Міжнародний день боротьби за права осіб з інвалідністю світова спільнота відзначає 5 травня. У цей день 1992 року люди з обмеженими можливостями з 17 країн одночасно провели перший Загальноєвропейський день боротьби за рівні права і проти дискримінації інвалідів.
Ні одна категорія громадян не повинна залишитися без уваги влади. Незалежно від національності, релігії, майнового стану, стану здоров’я.

У нас продовжують казати «інваліди», хоча на законодавчому рівні ще в 2018 році Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо застосування терміну “особа з інвалідністю” та похідних від нього» урегульоване це питання. На Заході прийнято вживати термін «люди з обмеженими можливостями здоров’я». По суті – одне й те саме, але в Україні особи з інвалідністю – одна з самих малозахищених верств населення, – вважають борці за їхні права. Кожен п’ятий має пенсію нижче величини прожиткового мінімуму. Багато з них потребують постійного стороннього догляду. Значно зросла за останні роки і кількість дітей, які мають статус особи з інвалідністю, якщо не з народження, то з раннього дитинства.

Тому метою Дня боротьби за права осіб з інвалідністю є сприяння більш глибокому розумінню проблем, пов’язаних з інвалідністю, мобілізація підтримки прав, гідності і благополуччя осіб з інвалідністю, дотримання всіх свобод. Люди з обмеженими можливостями мають такі ж права на працевлаштування, доступну освіту, медицину та інфраструктуру, як і інші категорії громадян України!

Поділитися:
Перейти до вмісту