Офіс фахівців центруПрофрозвиток

Онлайн-нарада директорів ІРЦ області

28 травня відбулася онлайн-нарада директорів ІРЦ Чернівецької області організована Ресурсним центром підтримки інклюзивної освіти ІППОЧО “Про підсумки діяльності ІРЦ за 2019/2020 н.р. та завдання на 2020/2021 н.р.».

Із вступним словом до слухачів звернулася Тамара Богачик, заступник директора Інституту післядипломної педагогічної освіти Чернівецької області з науково-методичної роботи, зауваживши, що хоч зараз робочий процес і ускладнився, та насправді це лише стимул продовжувати виконувати свою роботу на відмінно.

Координацію заходу виконувала Марина Анатійчук, завідувач ресурсного центру підтримки інклюзивної освіти ІППОЧО, яка також звернула увагу на виклики в роботі ІРЦ та шляхи вирішення в сучасний період. Окремо Марина Олексіївна наголосила на важливості підвищення кваліфікації працівників ІРЦ, яку можна пройти і на базі ІППОЧО, а також на проходженні навчання користування міжнародними методиками, яке через запроваджений карантин перенесено на невизначений термін.

Оксана Гринюк, начальник відділу інклюзивної, спеціальної, позашкільної освіти та виховної роботи Департаменту освіти і науки Чернівецької ОДА наголосила, що значну роль у налагодженні роботи ІРЦ, як новостворених установ, виконують постійна комунікація між усіма учасниками організації й підтримки інклюзивної освіти та унормування супутньої документації з тим, щоб цей аспект роботи став звичним і зрозумілим. Також вона підкреслила важливість проведення влітку 2020 року комплексної психолого-педагогічної оцінки розвитку потреб дітей з особливими освітніми потребами, які йдуть до 1 класу у 2020 році. 

Методисти ресурсного центру підтримки інклюзивної освіти ІППОЧО Марина Захарова та Людмила Гринчук під час наради звернулися до питань методичної допомоги закладам освіти щодо психолого-педагогічного супроводу дітей з ООП та звітності ІРЦ. Окремо було наголошено на веденні реєстрів даних, які мають бути у кожному ІРЦ, відповідно до Постанови КМУ про діяльність установи.

Важливою особливістю заходу була можливість діалогу між директорами ІРЦ, спрямованого на обговорення та планування шляхів вирішення труднощів, які виникають у роботі центрів. Директор нашого закладу Любов Власова, в ході свого виступу про бачення виходу установи з карантину, поділилася з присутніми ідеями організації проведення КО з дотриманням передбачених епідеміологічних заходів та повідомила про вже вжиті кроки по виходу закладу з режиму дистанційної роботи. Директор повідомила, що в закладі можна провести не більше 4 оцінок за день, тоді можна буде говорити про безпеку і дітей, і працівників.

У підсумку було зазначено: минулий навчальний рік показав, що злагодженість у діяльності ІРЦ уже відчутна.

Поділитися:
Перейти до вмісту