Батьківська парта

Різнокольорові «цеглинки» LEGO як цінний інструмент для розвитку дітей

Гра – це іскра, що запалює

вогник допитливості і любові до знань

В. Сухомлинський

У народі кажуть: «Де гра, там і радість!» Адже гра – це активна діяльність дитини. Важливим є й те, що у грі діти відчувають себе самостійними, вони реалізують і поглиблюють свої знання та вміння. Граючи, діти пізнають навколишній світ, вивчають кольори, форму, властивості матеріалу і простору, знайомляться з рослинами, тваринами.

За результатами досліджень і спостережень, вчені зробили висновок, що збирання конструктора позитивно впливає на дитину більше, ніж малювання та ліплення з пластиліну. Саме Lego допомагає розвивати моторику рук, складаючи дрібні деталі, дитина тренує координацію своїх рухів. А моторика, як відомо,  тісно пов‘язана з розвитком  мовленнєвої функції.

А ще ігри з цеглинками LEGO дозволяють дитині всебічно розвиватися і максимально реалізувати свій величезний особистісний потенціал. Вони сприяють формуванню творчого і просторового мислення, розвитку когнітивної сфери (концентрація, пам’ять, психомоторна координація, рахунок, планування своїх дій), а також соціальної комунікації та ефективної побудови міжособистісних взаємодій, що дуже важливо для формування особистості дитини в самому ранньому віці.

Збираючи набори Lego, дитина вчиться конструюванню і розвиває безліч важливих навичок, серед яких:

  • розвиток моторики і координації рухів – невеликі елементи необхідно з’єднувати, докладаючи певних зусиль, при цьому дитина намагається виконувати роботу з більшою ретельністю і точністю;
  • розвиток мовлення, яке пов’язане з моторикою рук – збираючи разом певну конструкцію ви весь час спілкуєтеся з дитиною, вчите назви предметів, форми і кольори, проговорюєте свої дії, ось таким чином збагачується словниковий запас дитини;
  • розвиток логічного мислення – для того щоб зібрати щось конкретне, необхідно подумати, уявити цілісний предмет, зрозуміти яким чином його зібрати. Доведеться також зацікавитися схемою, яка додається до конструктора, зрозуміти як нею користуватися. Це можливість знаходити різні шляхи вирішення завдань.

Також Lego:

–  покращує увагу, концентрацію і посидючість. Адже доведеться пережити невдачі пов’язані з крахом конструкції, і бути наполегливим, щоб заново почати збирати, уважно слідувати інструкції, помічати свої помилки і виправляти їх. На збірку конструкції з дрібних деталей зазвичай йде не один вечір, але бажання досягти результату і насолодитися готовою роботою мотивує терпляче продовжувати роботу.

–  стимулює творчість. Особливість конструкторів Lego в тому, що можна не слідувати інструкції, перемішувати набори між собою і створювати щось унікальне за своїм задумом. Для цього малюк повинен застосовувати весь свій творчий потенціал, підбираючи кольори, деталі і придумуючи оригінальні способи їх поєднання. Гра завжди пов’язана з ініціативою, вигадкою, кмітливістю, винахідливістю, передбачає активну роботу уяви, емоцій і почуттів дитини.

– розвиває орієнтування в просторі, в процесі отримання інформації про навколишній світ. Конструктор об’єднує в собі елементи гри та експериментування, допомагає дітям фантазувати, будувати, втілювати в життя свої задуми, захоплено працювати і бачити відмінний результат.

– розвиває інженерні навички. Коли малюк конструює що-небудь із кубиків, насправді відбувається “народження” інженерної думки. Не важливо, чи це автомобіль Lego, що складається із сотень дрібних деталей, або найпростіший замок із кубиків, – завжди відбувається пізнання чогось нового.

Конструктор — це велика кількість можливостей для дитини, зокрема й розвивальних.  Адже гра завжди пов’язана з ініціативою, вигадкою, кмітливістю, винахідливістю, передбачає активну роботу уяви, емоцій і почуттів дитини. Важко переоцінити значення гри в житті дитини, а уявити дитинство без гри неможливо. Крім того, Lego – це чудова можливість зібрати разом всю сім’ю і провести час з дитиною, допомогти втілювати її ідеї.

А ваші діти люблять гратися з Lego?

Поділитися:
Перейти до вмісту