Батьківська партаПоради фахівців

Як правильно сидіти за партою, щоб не нашкодити здоров’ю та не зіпсувати поставу

Вже розпочався новий  навчальний рік, а це означає, що школярі протягом тривалого часу сидять за партами в школі та за робочими столами вдома. Як правильно це робити, щоб не нашкодити здоров’ю та не зіпсувати поставу, що потрібно робити дитині, щоб розвантажити спину — про все це, ви дізнаєтесь прочитавши нашу статтю.

Більшість проблем із поставою пов’язано з неправильним сидінням за партою, як наслідок – близько 23% дітей мають проблеми зі спиною.

У переліку недуг, які легше попередити аніж лікувати – дитячий сколіоз. Підстави для виникнення сколіозу, що є викривленням хребта, найрізноманітніші – від розладів нервової системи до переломів хребта. Однак найбільш розповсюдженою причиною сколіозу (він буває й вроджений) є неправильна посадка дитини за шкільною партою.

Для того щоб запобігти проблемам зі спиною у дітей варто скористатися наступними порадами:

  1. Сидіти при письмі необхідно так, щоб тіло стикалося із спинкою стільця;
  2. Плечі повинні бути розправлені;
  3. Ноги розташовуються на опорі або на підлозі всією поверхнею підошов;
  4. Обидві ноги розташовані на підлозі, паралельно одна одній. Схрещування ніг неприпустиме.
  5. Руки розташовуються на парті і не підпирають голову.

Якщо ігнорувати ці правила, сутула спина дитини під час сидіння за столом стане причиною підвищеного навантаження на поперековий відділ хребетного стовпа. Так як дитина багато часу проводить сидячи, неправильне положення стане звичним і призведе до порушення постави, формування сколіозу, деформації скелета та інших супутніх захворювань.

При правильному сидінні за партою у дитини не руйнуються органічні вигини хребта та міжхребцеві диски, не формується сколіоз (це викривлення хребта в одну або іншу сторону) і не виправляється шия. У дітей немає проблем з увагою, зором, бо при правильному сидінні відбувається нормальний рух крові.

При виконанні домашнього завдання, кожні 45 хвилин необхідно давати дитині перепочити. Корисно в цей час виконувати різні фізичні вправи, які дадуть їй можливість розім’ятися і розслабити м’язи. 

Кращою профілактикою хвороб спини є фізична активність, щоденні прогулянки і рухливі ігри. А якщо регулярно виконувати запропонований комплекс вправ, то можна сформувати правильну поставу і уникнути деформацій хребта:

Вправи

  1. Стати біля стіни так, щоб лопатки, сідниці, п’яти і потилиця доторкались до неї. Утримувати положення пів хвилини, після чого відійти і стояти точно так само, але вже без опори ще пів хвилини.
  2. Спертися на стіну таким чином, щоб ноги розташовувалися на відстані близько 40-50 см від стіни. М’язи плечей і спини повинні бути напружені, спина максимально рівна. Лопатки, потилиця і поперекова область торкаються поверхні стіни. У такому положенні дорахувати до 4. Потім розслабити спину і дорахувати до 4 ще раз.
  3. Стати рівно, розташувавши руки на поясі. Напружити м’язи спини, звести лопатки. Голова піднята. Дорахувати до 4.
  4. Стати біля стіни, руки розвести в сторони. Піднімати і опускати руки, роблячи ними ковзні руху по поверхні стіни.
  5. Прийняти вихідне положення на підлозі, упертися в підлогу колінами і долонями. Підняти голову, прогнути спину. Утримувати положення на 4 рахунки. Потім опустити голову вниз, округливши спину. Утримувати положення ще на 4 рахунки.
  6. Лягти на спину, зігнуті ноги впираються в підлогу, руки підняті вгору. Напружити спину і випрямити її. Утримувати положення на 4 рахунки.
  7. В положенні лежачи на животі розігнути корпус, піднявши ноги і голову, руки на поясі. Зробити вдих. На видиху повернутися у вихідне положення.

Всі вправи повторюються щоденно по три-чотири підходи. Оптимальне виконання під час ранкової зарядки.

В разі недотримання  правил і неправильної посадки за партою, можливі різні негативні наслідки, наприклад:

  • підвищена стомлюваність;
  • низька працездатність;
  • нестійкість уваги;
  • порушення кровообігу;
  • проблеми з диханням;
  • грижі міжхребцевих дисків;
  • спайки м’язових тканин;
  • головні болі і болі в спині.

В процесі активного росту дитини варто пам’ятати, що правильна постава не тільки виглядає естетично привабливо, але і сприяє природному і здоровому формуванню внутрішніх органів.

Поділитися:
Перейти до вмісту