Батьківська парта

День абетки Брайля

У світі близько 1 мільярда людей мають проблеми із зором.

10 мільйонів – зовсім нічого не бачать, а ще 130 мільйонів мають слабкий зір.

4 січня увесь світ відзначає День абетки Брайля. Цей  унікальний шрифт змінив життя багатьох людей з порушенням зору (незрячих).

Для людей з порушенням зору життя в замкнутому просторі створює низку проблем в аспекті незалежності та ізоляції. Насамперед для тих, хто покладається на використання дотику, щоб передати свої потреби та отримати доступ до інформації. Завдяки такому алфавіту люди із порушеннями зору можуть читати, писати та отримувати важливі знання. Абетка Брайля є тактильним представленням символів за допомогою шести точок, які дозволяють передати всі літери, цифри й навіть музичні, математичні та наукові символи.

Таке свято стало офіційним з 2019 року, коли рішення про святкування ухвалила Генасамблея Організації Об’єднаних Націй. Всесвітній день азбуки Брайля відзначається, аби підвищити поінформованість про її значення. Вона є одним із засобів спілкування для повної реалізації прав незрячих та людей з порушеннями зору.

Використання азбуки Брайля забезпечує передачу важливої ​​інформації. Крім того, є проявом професіоналізму, незалежності та рівності.

 

    

Поділитися:
Перейти до вмісту