Заходи

Весь світ відзначає «Фіолетовий день»

Чому «Фіолетовий день»? «Історія говорить про 9-річну дівчинку Кессіді Меган, яка страждає від епілепсії, яка одного разу вирішила показати іншим людям, що вона нічим від них не відрізняється. У свій досить дитячий вік дитина вже встигла відчути на собі певне нехтування з боку дорослих і однолітків, які сприймали її захворювання не зовсім адекватно, вважаючи його чимось на зразок легкої форми божевілля. Щоб розвіяти міфи про хворобу, Кессіді в 2008 році придумала «Фіолетовий день». Ініціативу дівчинки підтримала спочатку Асоціація епілепсії Нової Шотландії, а потім і інші організації світу. Уже в 2009 році до Фіолетового дня приєдналося 100 тисяч студентів, близько 100 громадських об’єднань і понад 100 відомих політиків, а телевізійна вежа в Торонто на один вечір забарвилася в фіолетовий колір.

У цей день, 26 березня, всі охочі можуть висловити підтримку людям, які живуть з діагнозом «епілепсія». Вважається, що фіолетовий колір заспокійливо впливає на нервову систему. Тому він був обраним головним для цього дня. У епілептиків одна з ділянок кори головного мозку працює надто активно, пригнічуючи інші нейрони. Це призводить до одночасного надмірного збудження всіх клітин кори та починається епілептичний напад:

  • падіння – людина втрачає свідомість, часто з різким криком;
  • сильні судоми – тіло під час нападу буквально “викручує”, це помітно візуально;
  • нестача повітря – людині важко дихати, може дійти до зупинки дихання;
  • зіниці розширені – очі стають “скляними”.

З того часу, в різних країнах світу 26 березня поширюється інформація про хворобу і про першу допомогу, яку можна надати хворим людям. Крім того, проводяться аукціони, ярмарки, концерти і спортивні змагання, на яких збираються кошти для тих, хто живе з епілепсією.

Саме тому фахівці ІРЦ, діти які отримують послуги в нашому закладі та їх батьки, щороку висловлюють підтримку людям, які живуть з діагнозом «епілепсія», долучившись до просвітницької акції з фіолетовими кульками, одягом, стрічками та інформаційними буклетами, якими підвищують обізнаність всіх навколо про епілепсію та послідовність дій первинної допомоги при нападах.

Оскільки участь у фіолетовому дні говорить про небайдужість до людей навколо, то ось кілька порад, якщо ви помітили напад епілепсії у перехожого:

  • намагайтесь відгородити натовп;
  • обов’язково зафіксуйте час початку нападу. Якщо він триває понад 5 хвилин, викликайте швидку допомогу;
  • підкладіть під голову людині щось м’яке;
  • якщо людина носить окуляри, зніміть їх;
  • не намагайтесь розкрити щелепи під час нападу;
  • не застосовуйте сторонні предмети, щоб відкрити рот людині – об них можна пошкодити зуби;
  • розстібніть комір та забезпечте доступ повітря.

Бережіть здоров’я своє та своїх близьких, адже це найцінніший дар у житті!

Поділитися:
Перейти до вмісту