Батьківська партаМетодсупровідПоради фахівців

Гімнастика для очей

Робота та навчання онлайн — реалії теперішнього часу. Для очей це, безумовно, означає багато додаткового навантаження, звідси – неприємне відчуття сухості, втоми, почервоніння. І щоб уникнути цих неприємних симптомів, достатньо виконувати легкі та прості вправи для очей. Вони відмінно працюють, оскільки спрямовані на те, щоб зміцнити м’язи повік і очного яблука: покращують кровообіг, зволожують очі та сприяють розслабленню м’язів.

Є кілька рекомендацій, яких слід дотримуватися:
1. Важливо працювати тільки очима: голова і шия зазвичай залишаються нерухомими.
2. Слідкуйте за навантаженням: перші дні досить займатися всього кілька хвилин. Кількість самих вправ і повторень краще збільшувати поступово, інакше і сама гімнастика виявиться занадто великим навантаженням на очі дитини.
3. Вправи для зору необхідно виконувати кожен день, щоб закріпити ефект.
4. Не потрібно проводити занадто багато вправ, велике навантаження не дасть необхідний результат, а тільки втомить малюка. Для зору корисніше займатися регулярно і кілька разів на день по 5-10 хвилин.
Існує великий перелік вправ для зміцнення очних м’язів дітей. Уважно ознайомтеся з запропонованими варіантами і чітко дотримуйтесь інструкції. Не буде зайвим звернутися до лікаря перед тим, як почати займатися. Пам’ятайте, що вправи тільки зміцнюють м’язи, а якщо необхідно повернути гостроту зору або допомогти очам відновитися після травми або в інших ситуаціях, гімнастику підбирає лікар суворо індивідуально. Будь-яке самолікування загрожує найнесприятливішими наслідками і може навіть зіпсувати зір.

Також пропонуємо Вам, як для себе, так і для роботи з дітьми, кілька вправ гімнастики для очей:
1. Спробуйте відтворити здивований погляд. Розкрийте очі максимально широко, як тільки зможете, а потім міцно замружте очі. Повторіть 10 раз.
2. Запропонуйте дитині уявити, що вії – це крильця метелика. Покажіть дитині на своєму прикладі, як моргати очима. Через десять секунд закінчіть вправу і дайте очам відпочинок на п’ять-десять секунд. Далі повторіть рух ще один-два рази. Запропонуйте малюкові повторити за вами.
3. Подивіться вліво, потім управо, уверх і вниз, не повертаючи голови. Зробіть кругові рухи очними яблуками зліва направо та справа наліво. Потім ці ж рухи проробіть із закритими очима.
4. Необхідно заплющити очі, дорахувати до п’яти і плавно відкрити їх, потім повторити вправу ще 7-8 разів. За виконанням вправи повинен стежити дорослий: важливо, щоб дитина не квапилася, поспіх призведе до ще більшого напруження очних м’язів.
5. Закрийте очі і легкими рухами подушечок пальців промасажуйте область під очима, а потім круговими рухами акуратно зробіть масаж надбрівних дуг.
6. Кругові рухи очима за годинниковою стрілкою і в протилежному напрямі дуже корисні для м’язів очного яблука. Повторюйте обертання по 10 разів в обидві сторони, а потім закрийте очі і відпочиньте протягом хвилини.
7. Відкритими очима необхідно намалювати в повітрі «вісімку». Якщо дитина ще маленька і їй складно впоратися з цим завданням, батьки можуть написати вісімку на аркуші паперу, щоб малюк «обвів її поглядом». Спочатку вісімка має стояти вертикально, а потім горизонтально, як знак нескінченності. Обидві цифри потрібно «обвести» по 7-8 разів.
8. Робимо маленьку кульку з пластиліну і ліпимо на скло. Вибираємо за вікном далекий об’єкт, кілька секунд дивимося вдалину, потім переводимо погляд на кульку.

Зорова гімнастика проста, але корисна. Діти, яких привчили займатися нею з раннього віку, не мають проблем із зором пізніше, коли навантаження на очі значно зростає. Особлива перевага вправ в тому, що вони не вимагають багато часу: всього дев’ять хвилин на день – і дитина буде застрахована від перспективи вдягнути окуляри в молодому віці.

Тетяна Троян, вчитель-реабілітолог

Поділитися:
Перейти до вмісту