Батьківська партаПоради фахівців

Робимо зарядку – здоров’я в порядку!

Тривалий карантин – значне випробування для всієї родини. Змінився звичайний режим дня, наша рухова активність зменшилась. Але, є і плюси: сидячи вдома можна більше часу приділити дітям і навчити їх (та й себе) гарним звичкам. Заняття фізичними вправами – одна з них.

Фізична активність – це запорука гарного самопочуття. Для цього необов’язково ходити в спортивний зал, виходити на пробіжку, стадіон тощо, але приділити 15-20 хвилин зарядці – обов’язковий пункт для початку продуктивного дня не тільки для дітей, а й дорослих.

«Як почнеться ранок, так і пройде весь день». Про цю народну мудрість знає кожен з дитинства. Люди, які щоранку виконують фізичні вправи, протягом дня відчувають в собі бадьорість, приплив сил і енергії. А прокинутись на декілька хвилин раніше зможе, при бажанні, кожен. Саме тому ми пропонуємо комплекс ранкової зарядки, який дозволить розпочати день активно і зарядить вас бадьорістю на весь день! Приступимо?

1. Ходьба на місці
Вихідне положення (в. п.) – вузька стійка (ноги на ширині стопи, руки опущені). Виконувати впродовж 30–40 секунд.

2. Потягування
В. п. – вузька стійка, руки опущені. Піднятися на носки, простягнути руки в сторони – вгору, потягнутися. Повернутися у в. п. Повторити вправу 4–5 разів.

3. Повороти голови
В. п. – вузька стійка, руки на поясі. Виконувати почергові повороти головою праворуч-ліворуч (по 3–4 повороти в кожну сторону).

4. Вправа для рук і плечового поясу
В. п. – стійка, ноги нарізно (ноги на ширині плечей), руки опущені. Підняти руки у сторони, випрямити їх угору. Повернутися у в. п. Повторити вправу 5–7 разів.

5. Нахили тулуба
В. п. – стійка, ноги нарізно, руки на поясі. Нахилитися вперед, руками торкнутися носків. Повернутися у в. п. Виконати вправу 5–6 разів.

6. Присідання
В. п. – п’ятки разом, носки нарізно. Присісти, простягаючи руки вперед. Підвестися, повернутися у в.п. Повторити вправу 5–7 разів.

7. Ходьба на місці у швидкому темпі
В.п.- ноги на ширині стопи, руки опущені. Виконувати вправу впродовж 30–40 секунд.

8. Вправа на відновлення дихання
В. п. – основна стійка. У ходьбі з активними змахами рук виконуються глибокі вдихи-видихи через ніс. Чергуються ходьба навшпиньках, крок із високим підніманням колін і широкий крок. Виконувати вправу впродовж 1,5–2 хвилин.

Веселу зарядку для дітей можна поєднувати з неважким навчанням: наприклад, під час виконання вправ розучувати з дитиною рахунок, ритмічні вірші або забавні пісні. Можна проводити зарядку під улюблену музику, а по закінченні комплексу фізичних вправ запропонувати їй просто трохи потанцювати, що відмінно розігріє м’язи.

Навіть найпростіша зарядка для дітей допомагає їм розвивати моторику і рухову координацію, а також забезпечує малюків гарним настроєм і бадьорістю на весь день. Фахівці з дитячого розвитку вважають, що дитяча ранкова зарядка допомагає школярам підвищити рівень мозкової активності, а отже, призводить до гарної успішності в навчанні. Також зарядка дозволить позбавитися від зайвої ваги у дитини.

Мета ранкової зарядки — не підготовка до спортивного марафону, а лише підтримка організму в тонусі, про це слід пам’ятати. Якщо після десяти хвилин вправ дитина втомлюється і втрачає ентузіазм до продовження занять, на перший час можна обмежитися саме десятихвилинним комплексом. Якщо ж дитині подобається процес, час зарядки можна збільшити, однак, слід спостерігати за її фізичним станом.

 

Поділитися:
Перейти до вмісту