Батьківська партаПоради фахівців

Здоров’я дитини – у ваших руках!

Досягнення технічного прогресу роблять більш комфортним життя людини, однак мало хто замислюється, що зниження фізичної активності негативно позначається на здоров’ї. Не обходить стороною малорухливість і дітей, які переважно проводять вільний час за гаджетом.
Тому, шановні батьки, піклуючись про фізичний розвиток, оздоровлення та загартовування Вашої дитини вдома, користуйтесь такими простими порадами:
– Привчайте дитину до дотримання вдома режиму дня, санітарно-гігієнічних та культурно-гігієнічних вимог.
– Виконуйте щоденно разом з дитиною ранкову гімнастику, проводьте загартовуючі процедури, виходьте на прогулянку.
– Організовуйте у вихідні дні пішохідні прогулянки, туристичні походи.
– Катайтеся разом з дитиною велосипедах, роликах, грайте в бадмінтон, теніс, футбол, баскетбол, хокей, в ігри з м’ячем, стрибайте через скакалку тощо.
– Грайте разом з дитиною в рухливі та спортивні ігри. . За допомогою ігор у дітей закріплюються та вдосконалюються різноманітні вміння і навички з основних рухів (ходьби, бігу, стрибків, рівноваги); розвиваються такі важливі фізичні якості, як: швидкість, спритність, витривалість. Значний вплив мають рухливі ігри на виховання морально-вольових якостей.

Ось декілька варіантів рухливих ігор для дітей вдома:
«Роби як я». Подаємо команди і разом з дитиною їх виконуємо. Наприклад: дістати ручкою до голови, вушком до коліна, ніжкою до подушки. Можна згадувати предмети в різних частинах кімнати, щоб до них ще можна було добігти: доторкнутися п’ятою до шафи, ліктем до столу і так далі, наскільки вистачить фантазії і навколишніх предметів. Можна виконувати ці команди на швидкість.

«Гноми і велетні». Ведучий може вимовляти тільки слова «велетні» і «гноми». При слові «велетні» всі повинні піднятись на носки і підняти руки. А при слові «гноми» всі повинні присісти. Ведучий намагається домогтися, щоб гравці помилилися. Можна спочатку вимовляти «велетні» голосно, а «гноми»-тихо. А потім раптом – навпаки. Або інший варіант: кажучи «велетні» провідний присідає, а кажучи «гноми» – піднімається на носочки. А потім раптом – навпаки. Якщо ви граєте з кількома дітьми, той хто помиляється – вибуває з гри. Останній гравець, який жодного разу не помилився, стає ведучим. Якщо ж удвох з дитиною, після помилки можна просто мінятися ролями.

«Іграшка-свинка». Знадобиться смішна плюшева іграшка, наприклад півник, свинка або жаба, весела ритмічна музика і помічник, який буде зупиняти і включати музику. Під музику перекидаємо іграшку один одному в руки. Несподівано музика змовкає. Той, хто в цей момент виявився з іграшкою в руках – голосно-голосно кукурікає, хрюкає чи квакає!

«Їстівне – неїстівне». «Їстівне – неїстівне» – одна з найвідоміших ігор з м’ячем. Ведучий кидає м’яч іншим гравцям і називає при кидку якусь їжу або предмет. Гравець, якому ведучий кидає м’яч, повинен його зловити, якщо названо щось їстівне (яблуко, каша, сік), і відкинути, якщо названо неїстівний предмет (машина, диван, ножиці).
Можна урізноманітнити цю гру. Наприклад, домовитися, що гравці ловлять м’яч, тільки якщо названий предмет володіє певною ознакою (Синього кольору, може літати, живий і так далі).

«Боулінг». Якщо у вас немає кеглів, їх можуть замінити порожні пластикові пляшки. Нехай дитина кидає або штовхає м’яч, намагаючись збити розставлені на підлозі кеглі. Якщо налити в пляшки воду, їх буде важче збити.

Біг з повітряними кулями. Знадобиться дві надуті повітряні кульки (або більше – по числу учасників). Мета: перейти з однієї частини кімнати до іншої, не давши кульці впасти на підлогу. Кульки можна підштовхувати руками, переносити на пластикових тарілках, можна підкидати їх ракеткою від настільного тенісу, можна стрибати з кулькою, затиснутою між колін.

«Жадібний». Яблука (10 штук) розкладаємо по кімнаті на відстані одного кроку між ними. Завдання: перший учасник стає навприсядки і бере перше яблуко, потім, не встаючи, стрибає до наступного, бере його і так далі, пересувається стрибками, і намагається зібрати якнайбільше яблук. Складати можна в руки, на коліна, під підборіддя, лише не складати в одяг. Як тільки яблука розсипаються – вони повертаються на місце, а до гри приступає наступний учасник. Дружні оплески для підтримки кожного учасника і спільний підрахунок «врожаю» зроблять особливо веселою цю гру!

«Водонос». Якщо Ви хочете прищепити дітям витримку й навчити їх бути акуратними й обережними, то ця гра підійде Вам ідеально. У її основі лежить змагання двох гравців, які переносять воду між двома посудинами (краще за все – з миски в склянку) за допомогою чайних або столових ложок. За певний період часу кожен учасник повинен перенести якомога більше води. Ці ємності повинні бути на відстані декількох метрів, а гравці не можуть допомагати собі іншою рукою – нести ложку можна тільки в одній.

«Зоопарк». Ведучий просить показати тварину (наприклад, тигра або слона, лютого лева або боязкого зайця). Серед гравців перемагає той, хто досяг максимальної схожості, він стає ведучим.

«Дзеркало». У парах одна людина повторює рухи іншої. Як варіант – вся група гравців повторює рухи одного.

«Танці». Прекрасним варіантом рухливих ігор для дітей вдома можуть стати танці. Вони не тільки сприяють розвитку великої моторики дитини, але і розвивають його слухове сприймання, зосередження і увагу.

Дитина дуже рада хвилинам, подарованим їй батьками в спільній грі. Спілкування в грі не буває безплідно для дитини. Чим більше випадає дорогих хвилин у товаристві близьких йому людей, тим більше загальних інтересів, любові між ними в подальшому.

Фантазуйте і грайте на здоров’я!

З повагою,

вчителі – реабілітологи КУ «НІРЦ»

Тетяна Троян та Марія Довганюк

Поділитися:
Перейти до вмісту