Метод.заходиМетодсупровід

“Методичні посиденьки” корекційних педагогів

«Діти з розладами аутистичного спектру схожі на пазли і наше з Вами завдання – зібрати з цих малесеньких шматочків особистість» – під таким гаслом 28 лютого 2024 р. на базі КУ «НІРЦ» відбулись «методичні посиденьки» для вчителів-логопедів та корекційних педагогів територіальних громад Новоселиччини з проблеми «Ранній дитячий аутизм та особливості мовленнєвого розвитку дітей».

Ця тема актуальна, як ніколи, і, як називають її науковці, – «неінфекційна епідемія ХХІ століття». Аутизм – слово, яке останнім часом ми чуємо все частіше і частіше. З екранів моніторів, в телесеріалах, фільмах, в обговореннях на різноманітних фахових форумах, загальноприйнятим міжнародним символом якого вважається шматочок блакитного пазла.

В рамках теоретично-презентаційного модуля виступила фахівець ІРЦ Ольга Гаврилян, яка охарактеризувала основні специфічні ознаки РДА, так звані «червоні прапорці» в розвитку дитини, які можуть бути помітні від народження та до трьох років та про важливість раннього втручання. 

У практичній частині заходу фахівець ІРЦ Лариса Янкова провела практичне заняття з елементами тренінгу на тему «Особливості мовленнєвого розвитку дітей з аутизмом». Учасники заходу, спираючись на власний досвід, схематично замалювати «мовленнєвий портрет» дитини з аутизмом, основн характеристики її мовлення.

Для учасників заходу був проведений майстер-клас з розвитку дрібної моторики по виготовленню весняної листівки – як приклад використання методів врт-терапії на занятті з розвитку мовлення.

Наприкінці відбувся круглий стіл, до роботи якого долучилася директор ІРЦ Любов ВЛАСОВА, де учасники ділилися власним досвідом роботи та педагогічними знахідками, які допомагають їм у налагодженні комунікації та співпраці із дітьми.

Педагоги щиро раділи можливості зустрітися та обговорити проблемні питання, адже спільними зусиллями набагато легше досягати бажаного результату – якісно підтримувати дітей з особливими освітніми потребами.

Поділитися:
Перейти до вмісту