Батьківська партаМетодсупровід

Ниткографія у корекційній роботі практичного психолога.

Працюючи в ІРЦ з дітьми, які мають особливі освітні потреби, практичний психолог займається консультативною, діагностичною та корекційно-розвитковою роботою. Корекційна робота, в основному, базується на формуванні у дітей нових пізнавальних можливостей, що сприяє розвитку всіх пізнавальних психічних процесів та сенсорних можливостей.

Практичний психолог Міхаєла Зелена на корекційно-розвиткових заняттях впроваджує новий метод арт-терапевтичної роботи – «Ниткографію». Ниткографія– техніка викладання за допомогою шнурка або товстої нитки контурних зображень різних предметів, тобто «малювання» за допомогою нитки. Малюнки, виконані товстою ниткою або шнурком, відрізняються м’якістю одержуваних форм, здаються об’ємними та «живими», порівняно із звичайним контурним зображенням. Крім того, в якості основи для зображення ниткою слід використовувати будь-яку поверхню. Краще всього, щоб це була цупка основа. Наприклад, підійде картон чи лист фланелевої тканини, також можна використовувати однотонний ковролін.

Це чудова ідея для занять з дітьми дошкільного та молодшого шкільного віку, яка гарно підходить для роботи з гіперактивними дітками. Заняття з м’якою і пухнастою ниткою заспокоюють дітей і розвивають у них інтерес до декоративно-прикладного мистецтва. Ця техніка розвиває пам’ять, акуратність, дисциплінованість, дрібну моторику, зоровий аналізатор, увагу та мислення. Можна надати дитині зразок, а можна дозволити дитині створювати образи «з голови», тоді ми більше включаємо в роботу дитячу уяву, фантазію, пам’ять. І саме тоді отримуємо терапевтичний ефект, адже, те що малює дитина керується її підсвідомістю і всі її емоції вивільняються на зображення.

Потрібно пам’ятати, що чим молодша дитина, тим товстіші треба брати нитки. Дітям 3-х років можна дати шнурок товщиною 4-5 мм. Важливо, щоб він легко вигинався і не був слизьким (не синтетика). Довжина нитки (шнурка) повинна бути 25-30 мм і більше – в залежності від малюнка, над яким працюєте.

Поділитися:
Перейти до вмісту