Батьківська парта

Поради турботливим батькам від логопеда

Найбільш поширена причина звернень до логопеда – це проблеми у дитини саме  зі звуком [Р].

Перш за все, слід зазначити, що вікові норми формування звука [Р] становлять 5-6 років. Тобто вважається, що до цього віку дитина «має право» його не вимовляти. Проте, це теорія. А на практиці – при відсутності в мовленні дитини звука [Р] радимо починати ставити його раніше.

Однак дуже важливий момент! Буває, що у дитини є звук [Р], але він ненормований, тобто неправильний. Тут можливі різні варіанти:  вимовляється горлом або з вібрацією губ і щік.   

В цьому випадку потрібно звернутися до логопеда ще раніше. Тобто, якщо неправильний звук з’явився в 4-річному віці, то  не варто чекати 5-6 років, так як така неправильна вимова ще більше закріпиться в мовленні і виправити її з часом буде тільки складніше. Зверніть увагу, що в даному випадку мова йде не про заміну звуку [Р] іншими звуками, наприклад такими як  [Л], [В], а про неправильну його вимову. І виправити його набагато складніше, ніж поставити. До речі, як правило, логопеди ставлять звук [Р] останнім, тобто після того, як в мові дитини вже з’явилися всі інші звуки. Звук [Р] вважається одним з найскладніших звуків.

А чи може дитина сама «виговоритись»? Таке справді буває, але не так часто, як того прагнуть батьки. Навіть, якщо дитина не вимовляє одного звука, але їй вже виповнилося 4 роки, обов’язково потрібна логопедична консультація.

Однак, порушенням звуковимови в дитини можна і запобігти. Як? Пам’ятайте: мовлення батьків є взірцем для наслідування дитиною.  Саме тому мовлення батьків у спілкуванні з дитиною має бути:

  • правильним – без мовленнєвих порушень та «сюсюкання»;
  • розбірливим – з чітким вимовлянням слів, з виділенням наголошеного складу;
  • простим – що включає прості фрази з 2–4 слів;
  • повторюваним – з багаторазовим використанням одних і тих самих слів протягом певного періоду; 
  • різнобарвним – з використанням різної інтонації, пауз, сили голосу, зміни темпу;
  • живим – супроводжуватися виразною мімікою та (за потреби) жестами.

Завжди підтримуйте прагнення дитини до спілкування, вислуховуйте її уважно, не обривайте. Відповідайте на всі питання спокійно, неквапливо, чітко, виразно, голосом середньої сили, правильно вимовляйте звуки і слова – це допоможе малюку швидше опанувати правильну вимову.

Шановні батьки! Саме Вам належить найважливіша роль у формуванні особистості дитини, зокрема у розвитку її мовлення.

Розвивайте дитину і пам’ятайте: мовлення формується лише тоді, коли головний мозок, слух, зір, артикуляційний апарат дитини досягають певного рівня розвитку.

Фахівець ІРЦ Л. ЯНКОВА

Поділитися:
Перейти до вмісту