Батьківська партаПоради фахівців

Релаксація дітей удома. Поради батькам.

Більшість дітей втрачають душевну рівновагу під час навчального процесу. Оцінки, відповіді перед класом, контрольні роботи – все це стає приводом для переживання, острахів. Також, на даному фоні, у них часто спостерігається рухове занепокоєння і підвищена емоційність.
Одним з методів, спрямованих на зняття нервово-психічного напруження, скутості, зниження тривожності, стабілізацію психоемоційного стану, заспокоєння є застосування релаксаційних вправ та ігор, які ви можете запропонувати зробити дітям чи робити їх разом з ними. Такі заняття добре допомагають розслабитися, а іншим сконцентруватися.

А завдяки спеціальним ігровим прийомам можна трохи відволікти дітей і зняти стрес. Ігри не тільки розслабляють, а й захоплюють. Це важливий аспект для подальшого розвитку дитини. Він не просто машинально виконує те, що показують, а й поглиблюється в заданий образ.

1. Вправа «Ліфт».
Покладіть долоню на живіт. Уявіть, що живіт – це перший поверх будинку. Трохи вище – шлунок – це другий поверх. Потримайте там долоню. Тепер покладіть її на груди й уявіть, що це третій поверх. Приготуйтеся, ми починаємо «поїздку на ліфті». Вдихніть ротом глибоко і повільно так, щоб повітря дійшло до першого поверху – до живота. Затримайте подих. Видихніть ротом. Вдихніть і «підніміть ліфт» ще на один поверх – до грудей. Затримайте подих. Видихніть ротом. Під час видиху ви відчуваєте, що напруження та хвилювання виходить із тіла, немов із дверей ліфта (декілька разів).

2. Вправа «Метелик».
Заплющте очі і слухайте мій голос. Дихайте глибоко і спокійно. Уявіть собі, що ви сидите на галявині у прекрасний літній день. Просто перед собою бачите чудового метелика, який пурхає із квітки на квітку. Простежте за рухами його крил. Рухи легкі та граціозні. Тепер нехай кожен уявить, що він метелик, що в нього гарні великі крила. Відчуйте, як ваші крила повільно і плавно рухаються вгору-вниз. Насолоджуйтеся відчуттям ширяння в повітрі. А тепер гляньте на строкату галявину, над якою летите. Подивіться, скільки на ній яскравих квітів. Знайдіть очима найгарнішу квітку й поступово починайте наближатися до неї. Ви вже відчуваєте її аромат… Повільно і плавно ви сідаєте на м’яку пахучу середину квітки. Вдихніть ще раз її пахощі і… розплющте очі. Розкажіть про свої відчуття.

3. Вправа «Летючий килим».
Ми на чарівному килимі-літаку плавно і повільно піднімаємося. Він несе нас по небу, тихенько погойдує, заколисуючи. Вітерець ніжно обдуває втомлені тіла, відпочиваємо… Далеко внизу пропливають будинки, ліси, ріки й озера… Поступово килим-літак починає зниження й приземляється в нашій кімнаті… потягуємося, робимо глибокий вдих і видих, розплющуємо очі.

4. Вправа «Засмагаємо».
Уявіть собі, що ноги засмагають на сонечку (витягніть ноги вперед, сидячи на стільцях). Підніміть ноги вверх, потримайте їх так. Ноги напружилися. Напружені ноги стали твердими, кам’яними. Опустіть ноги. Вони втомилися, а тепер відпочивають, розслаблюються. Як добре, приємно стало. Вдих – пауза, видих – пауза.
Ми прекрасно засмагаємо! Вище ноги піднімаємо!
Тримаємо … Тримаємо … Напружуємо …
Загораємо! Опускаємо… Ноги не напружені, розслаблені.

5. Вправа «Кулька».
Уявіть, що ви надуваєте повітряну кулю. Покладіть руку на живіт. Надувайте живіт, ніби це велика повітряна куля. М’язи живота напружуються. Це сильне, неприємне напруження! Зробіть спокійний вдих животом так, щоб рукою відчути невелике напруження м’язів. Плечей не піднімайте. Вдих – пауза, видих – пауза. М’язи живота розслабилися, стали м’якими. Тепер легко вдихніть знову. Повітря легко входить всередину. І видих вільний, ненапружений
От як кульку надуваємо! А рукою перевіряємо (вдих)
Кулька лопнула, видихаємо. Наші м’язи розслаблюємо
Дихається вільно… легко… рівно… глибоко…»

6. Вправа «Кораблик».
Уявіть собі, що ви на кораблі. Хитає. Щоб не впасти, розставте ноги ширше й притисніть їх до підлоги. Руки зчепіть за спиною. Хитнуло праворуч – притисніть до підлоги праву ногу (права нога напружена, ліва розслаблена, трохи зігнута в коліні, носком торкається до підлоги). Випряміться! Розслабте ногу. Хитнуло в інший бік – притисніть до підлоги ліву ногу. Випряміться. Вдих – пауза, видих – пауза. Стало палубу качати! Притисніть ноги до палуби! Міцніше одну ногу притискаємо, а другу розслабляємо. Виконайте вправу по черзі для кожної ноги. Далі ще раз повторити позу спокою:

Для дітей старшого шкільного віку, пропоную ознайомитись із вправами з йоги, які описані нижче у даній статті.
• Початкове Положення: Ляжте на спину
• Концентрація: на все тіло і дихання
• Дихання: звичайне
Тривалість: 2-5 хвилин
Практика: Ляжте комфортно на спину. Ноги лежать вільно. Руки лежать розслаблені поруч з тілом, долоні дивляться вгору. При необхідності покладіть подушку під голову і коліна, щоб шиї та попереку було зручно. Заплющте очі і розслабте повіки. Відчуйте все тіло від пальців ніг до голови.
Варіант А:
• Направте увагу на природний потік дихання.
• Вдихаючи, свідомо направляйте подих від пупка до горла.
• Видихаючи, свідомо направляйте подих від горла до пупка.
• Відчуйте єдність тіла і дихання.
• Спостерігайте, як з вдихом стінка живота підіймається, і грудна клітка розширюється в сторони.
• Спостерігайте, як з видихом живіт і груди стискаються.
• Спостерігайте, як з кожним подихом глибшає релаксація тіла.
Варіант Б:
Тримаючи руки прямо, підніміть праву руку на кілька сантиметрів від підлоги (не вище!). Потримайте руку в цьому положенні недовго. Пасивно дозвольте руці опуститися на підлогу під дією власної ваги, а потім порівняйте попередній стан напруженості з теперішнім розслабленням.
Повторіть вправу 3-5 разів з кожною рукою.
Практикуйте цю ж вправу з ногами.
Потім зробіть глибокий вдих і, з видихом, дозвольте тілу розслабитися, продовжуйте розслаблятися більш глибоко з кожним видихом.

 

Поділитися:
Перейти до вмісту