Заходи

«ЛЮДИ ДОЩУ» – ХТО ВОНИ?

Поруч із нами ростуть незвичайні діти, їх називають «дітьми дощу»: вони грають з предметами не так, як більшість, вони радіють іншому. Для них не існує норм і правил, звичних для нас, їм незрозуміло і нецікаво те, що роблять звичайні дівчатка та хлопчики. У них свій, закритий для сторонніх світ, але їм дуже потрібна наша допомога, підтримка і розуміння.

Щорічно 2 квітня відзначається Всесвітній день поширення інформації про аутизм.  Цей День був встановлений резолюцією 62/139 Генеральної Асамблеї ООН від 18 грудня 2007 року, в якій вказується на необхідність забезпечення дітям і дорослим з аутизмом “можливості жити повним і змістовним життям”. Мета Дня – привернути увагу громадськості до необхідності допомагати людям з аутизмом і підвищувати якість їх життя. По усьому світу у цей день, на знак підтримки людей з розладом аутистичного спектру, одягають блакитне.

Суспільство повинно знати, у чому полягає таке порушення як Розлад аутистичного спектру (РАС), тому що незнання породжує страх. А страх і нерозуміння завжди і всюди для людей є причиною, щоб відгороджуватись і відсторонюватись від інших. Слово «аутизм» походить від грецького autos – «сам», а аутизм — «занурення у себе».

Хвороби «аутизм» у медицині не існує. За словами медиків, називати аутизм хворобою недоцільно, бо остання має початок і кінець, а аутизм – це постійний стан. Правильна назва – розлад аутистичного спектру або РАС – одне з найскладніших порушень психологічного розвитку, за якого спостерігаються передусім розлади процесів комунікації, порушення поведінки, труднощі формування емоційних контактів із зовнішнім світом, і як результат – порушення соціальної адаптації.

РАС- це стан, який здебільшого пояснюється генетичними причинами. Іноді він може бути викликаний мутацією в генах, що випадково виникли у дитини, яка народилася від цілком здорових батьків. Ризик аутизму можуть збільшити несприятливі фактори навколишнього середовища, але ці впливи поки мало вивчені.

Досі знаходяться люди, які звинувачують батьків у проблемах дітей з аутизмом, вважають, що ті зробили щось «неправильно» і «самі винні» в діагнозі дитини. Однак запобігти аутизму або дізнатися про нього заздалегідь неможливо – дитина з аутизмом може з’явитися в будь-якій сім’ї: і у бідній, і у заможній, і у батьків без і зі шкідливими звичками, і там, де дітей люблять і пестять, і там, де панують суворі правила й контроль ― у будь-кого. Спосіб життя або соціально-економічний статус батьків, а також їх підхід до виховання не можуть викликати аутизм у дитини. РАС може стати частиною родини кожного. Ніякої закономірності не існує. І головне ― винних немає!

При своєчасній діагностиці та корекційному втручанні, дитина з РАС може бути адаптована до життя у дорослому віці. Перші ознаки аутизму, зазвичай, проявляються у дітей до 3-х років і якщо батьки і лікарі їх вчасно помітять, то дитині  можна допомогти втримати зв’язок зі світом. Батькам радять консультуватися із фахівцями, якщо:

  • дитина не дивиться в очі;
  • не цікавиться іграми і не грає з однолітками;
  • не терпить дотиків до неї;
  • розташовує усі іграшки, предмети в лінійку;
  • весь час повторює один і той самий рух;
  • чутлива до деяких звуків;
  • не вимовляє слова, відсутня мова;
  • часті істерики, напади агресії;
  • гіперактивна або навпаки – дуже пасивна;
  • не усвідомлює небезпечні ситуації.

РАС вже назвали «чумою ХХІ століття» за темпом зростання і відсутністю ліків чи інших методів, які могли б його остаточно вилікувати чи попередити.  За даними провідних світових організацій, що займаються питаннями аутизму, за останні роки кількість людей з таким розладом неухильно зростає і на сьогоднішній день складає 1% від усього населення планети, тобто більше, ніж усе населення України. Раніше говорили про 1 дитину зі 100, тепер кажуть про 1 із 88, і навіть 1 із 65, яка має цей розлад.

Поряд з тим, сьогодні вже є розроблені ефективні методики корекційної роботи, які хоч і не усувають РАС, а полегшують наслідки цих розладів і дозволяють інтегрувати дітей в соціум та значно покращити якість їх життя.

У Всесвітній день поширення інформації про аутизм закликаємо усіх небайдужих активізувати зусилля та долучитися до флешмобу “У блакитному” задля того, щоб розвіяти міфи та стереотипи про розлад. Адже чим менше буде страху, тим швидше діти та дорослі з РАС стануть повноправними членами суспільства.

Як долучитися? 

  1. У цей день (02 квітня) вдягнути щось із одягу або аксесуарів блакитного чи синього кольорів.
  2. Не тільки вдягнути, але і зробити чудове селфі та запостити його на своїй сторінці у соцмережах із хештегом #людидощу.
  3. Поширити інформацію про аутизм в соцмережах.

А працівники нашого закладу вже долучилися і провели інформаційну кампанію серед батьків та дітей, що відідують центр.

Поділитися:
Перейти до вмісту