МетодсупровідПоради фахівців

Розучуємо вірші, малюючи піктограми

«Вчіть дитину яким-небудь невідомим йому п’яти словам –

вона буде довго і марно мучитися, але зв’яжіть двадцять таких

слів з картинками, і вона їх засвоїть на льоту»

(К. Д. Ушинський)

Домашнього завдання задали багато, дитина вже втомилася, а тут ще й вірш треба вивчити напам’ять. І дитина, і батьки майже в розпачі. Як допомогти? Тут в нагоді стане метод піктограм або піктограмування.  

Це – один з прийомів мнемотехніки, техніки швидкого запам’ятовування. Основою методу є перетворення слів на спрощені символи, так зване малюнкове письмо.

За допомогою цього методу можна з легкістю вивчати вірші за короткий період часу. Він полягає в тому, що слова потрібно зашифровувати за допомогою умовних позначень — піктограм. Це схематичні малюнки, які мають щось означати. Вони можуть не бути універсальними, і в різних текстах та сама піктограма може означати різні слова.

Застосовування піктограм при вивченні віршів з дитиною добре тим, що таке вивчення сприймається як гра – весело і легко, а вірші, вивчені за допомогою власних схематичних малюнків, пам’ятаються надовго. Доведено, що мозок швидше сприйме картинку, аніж прочитає слово.

Для цього потрібен тільки аркуш паперу і кольорові олівці та запропонувати дитині зробити з вірша комікси або мультик, тобто зашифрувати вірш в опорних картинках, якими дитині буде легко згадати зміст твору.

 І не обов’язково для цього бути художником. Малюнок може  бути схематичним і зрозумілим, в першу чергу, самій дитині. Це його бачення і його фантазії. А фантазії у  дітей такі унікальні та яскраві!

Піктограми кожного рядка вірша потрібно малювати окремо, тобто рядочками, так як записаний вірш.

Ось приклад піктограми під час вивчення вірша Ганни Чубач «Батьківщина»:

При запам’ятовуванні вірша методом піктограм потрібно декілька разів «почитати» намальоване. А тоді спробувати пригадати це, як картину чи мультик. І все! Ще одне-два прочитання і віршик закарбується в пам’яті.

Зрозуміло, що не відразу дитині вдасться зобразити всі слова з вірша. Як і в кожній справі, тут також потрібна практика, тому радимо розпочинати з коротеньких віршиків. Тренуватись в малюванні піктограм можна повсюди: і на кухні біля мами, малюючи на манці чи на кукурудзяному борошні; на землі чи на піску, прогулюючись на вулиці; на перерві, змагаючись з друзями, у кого цікавішою вийде піктограма.

Можливості запам’ятовування методом «піктограм» в десятки разів перевищують можливості звичайної пам’яті.

За допомогою схем та малюнків дитина швидко та надовго запам’ятає вірш, не зазубрюючи його. Ось, наприклад, 2 відомі кожному українцю вірші, зображені у формі піктограми, які можна легко вивчити з дитиною.

 Вірш Т.Г. Шевченка «Тече вода з-під явора»:

Тече вода з-під явора                           
Яром на долину.
Пишається над водою
Червона калина.
Пишається калинонька,
Явор молодіє,
А кругом їх верболози
Й лози зеленіють.

 

Вірш В. Сосюри «Любіть Україну»:

Любіть Україну, як сонце, любіть,
як вітер, і трави, і води…
В годину щасливу і в радості мить,
любіть у годину негоди.

Любіть Україну у сні й наяву,
вишневу свою Україну,
красу її, вічно живу і нову,
і мову її солов’їну.

Піктограми сьогодні повсюди – це і дорожні знаки, інформування на вулицях, вокзалах та аеропортах, це уся реклама та маркетинг. Тисячі людей працюють над тим, щоб під одним символом людина з тієї чи іншої точки земної кулі побачила одну й ту саму інформацію.

Фахівець ІРЦ Л. Янкова

Поділитися:
Перейти до вмісту