Батьківська партаПоради фахівців

Порушенням постави- поради батькам

Правильна постава — це запорука здоров’я. І це не просто слова, адже порушення постави може спричинити серйозні збої в роботі внутрішніх органів та стати причиною такого захворювання, як сколіоз.

Процес формування постави починається в дитинстві й триває до 25 років, але є періоди, на які потрібно звернути особливу увагу. Дуже важливий етап — ранній шкільний вік, коли відбувається активний ріст хребта.

Слідкувати за поставою дитини потрібно з самого дитинства. Розкажіть їй, що потрібно завжди тримати спинку рівно, щоб бути здоровим. Не припиняйте поправляти дитину, якщо вона нерівно сидить, горбиться, кладе ногу на ногу або сутулиться.

Час від часу перевіряйте правильність постави: попросіть дитину стати до стінки — потилиця, лопатки, сідниці та п’ятки мають доторкатися до стінки. У такому положенні хребет випрямлений, але природній вигин зберігається — між стіною та спиною дитини щільно входить її кулак.

Ознаки порушення положення хребта.
Можна зрозуміти, що хребет у дитини формується неправильно за наступними факторами:
 З’являються скарги на біль у спині і за грудиною;
 З боку видно, що фігура стала сутулою, в районі талії спостерігається асиметрія;
Звернутися до лікаря необхідно, якщо у дитини з’явилася наступна симптоматика:
• хворобливі відчуття в ногах і області спини при ходьбі;
• помітна асиметрія в області лопаток;
• явне порушення положення спини в положенні сидячи – виражена сутулість;
• в позі лежачи одна нога здається довше іншої за рахунок вигину хребта.

Що шкодить дитячій спинці?
1)Важкий рюкзак на одному плечі
2)Малорухливе дитинство
Помічали, як вигинається дугою спинка вашої дитини, коли вона дивиться мультики або грає на телефоні чи планшеті? Діти наче «пірнають» в екран гаджету, і це негативно позначається на поставі.
3)Надмірна вага
Зайві кілограми збільшують навантаження на хребет.
4) Неправильне сидіння
5) Згорблення, лежання на столі, викривлення на один бік, зависока парта, низька парта — все це однаково шкодить дитячим спинкам.

Що корисно для ідеальної постави?
1. Плавати.
2. Займатися спортом.
3. Ходити по кімнаті з книгою на голові.
4. Робити ранкову зарядку.
5. Виконувати вправи для профілактики порушення постави.

Вправи, які ми рекомендуємо, позитивно впливають на загальний стан здоров’я та зміцнюють м’язи спини.
Одна з найпростіших вправ для ідеальної постави — стояти рівно. Нехай дитина стане рівно біля стінки так, щоб потилиця, лопатки, сідниці та п’ятки торкалися стінки, постоїть так п’ять секунд, зробить крок уперед, не міняючи положення тіла. Повторити п’ять разів.

Позитивний вплив на спину має висіння на перекладині. Ця вправа корисна як хлопчикам, так і дівчаткам. У стоячому та сидячому положенні хребет знаходиться під тиском, і щоб його знизити, варто висіти на перекладині. Хлопчикам також корисно висіти на одній руці та підтягуватися.

Наступна вправа, яка відмінно формує правильну поставу — «кішка». Дитина має стати на коліна та долоньки, опустити голову вниз та вигнути дугою спину, а потім підняти голову та прогнути спину, наче кішечка.

Ще одна вправа, яка більше походить на гру — ходьба на руках. Нехай дитина ляже на підлогу животиком униз, а ви візьміть його за ніжки. Для укріплення м’язів достатньо погуляти так 2–3 хвилинки.

Проста вправа для дівчаток, які прагнуть мати королівську поставу — прогулянки з книжкою. Юній принцесі треба ходити навшпиньках з книгою на голові. Можна навіть влаштовувати домашні змагання.

Для іншої вправи треба лягти на живіт та витягнути руки вперед. Дитина має одночасно піднімати руки та ноги, прогинаючи поперек. Щоб виконати наступну вправу вона має повернутися з животику на спину та по черзі піднімати ноги, затримуючи їх у повітрі на 5 секунд.

 

Запорука бездоганної постави вашої дитини — активний спосіб життя, правильне харчування, зручні меблі та здоровий сон.

З повагою,
вчителі – реабілітологи КУ «НІРЦ»
Марія Довганюк та Тетяна Троян.

Поділитися:
Перейти до вмісту