Поради фахівців

Універсальна розвиваюча гра для дітей!

Сенсорна коробка — універсальна розвиваюча іграшка для дітей. По суті, це просто ємність з якимось наповнювачем, головне призначення якої — дати можливість дітям:

  • чіпати,
  • пересипати,
  • переливати,
  • досліджувати,
  • вивчати, те, що знаходиться всередині.

Такі чудові сенсорні коробочки розвивають в дітях цікавість, уяву, концентрацію.

Тематично сенсорні коробки можуть бути найрізноманітнішими, все обмежено лише вашою фантазією. Наприклад, коробочка, наповнена гілочками – про дерева, де ростуть, які бувають; кісточки плодів, самі плоди – про рослини, де ростуть, якими бувають; вата, земля та камінці – де знаходяться, що можна з ними зробити, якого кольору, форми?.. Ця іграшка – універсальна, яка дає можливість дітям експериментувати.

Спорудити таку “коробочку” для будинку або дачі дуже просто. Для цього вам знадобляться: ємність, наповнювач, іграшки та артефакти, інструменти.

Коробка – підійде будь-яка ємність — картонна коробка, дерев’яна коробка, пластиковий контейнер, миска і навіть надувний басейн.

Наповнювач – предмети, з якими можна грати: дрібні фігурки тварин і людей, кубики, кільця, кульки, клаптики тканини, камінчики, іграшкові фрукти, штучні і справжні рослини, дерев’яні букви і цифри, лопатки, ложки, граблі, мисочки, чашки, щипці, груша для води, сито, лійка.

Важливо, щоб предметів було небагато. Речі повинні бути чистими, досить великими, різними на дотик і, звичайно, цікавими. Дитині потрібно місце для вільної гри.

Головна мета — дати дитині якомога більше різних тактильних відчуттів, розробити пальчики і ручки в цілому; розвивати координацію рухів і дрібну моторику. Також діти можуть навчитися розрізняти предмети за розмірами, кольорами, властивостям..

Наприклад, ідеальним наповнювачем сенсорної коробки може бути рис (простий або пофарбований):  насипте в коробку рис і десяток кубиків. Дитина має дістати їх ручкою. Якщо у неї виходить це легко, запропонуйте виконати те ж саме за допомогою дерев’яної ложки, або тільки двома паличиками, або ще якось, що ускладнить завдання і потребуватиме розвитку уваги і зосередженості.

Розмір ємності поступово можна збільшувати. Обов’язково потрібно додати предмети і показати, що з ними робити.

Також можна створювати в коробці певну тематику використовуючи ляльковий посуд, фігурки тварин (домашні-дикі): у велику ємкість насипати пісок, копати ямки і садити рослини; насипати різних за розміром і формою круп, макаронів та інших сипучих і готувати суп.

З часом, дитина зможе самостійно із задоволенням наповнювати коробку наповнювачами, які більше подобаються.

Чим корисні сенсорна коробочка?

  1. Забезпечує нескінченні можливості для творчості.
  2. Розвиває дрібну моторику рук, тактильні відчуття, творче і просторове мислення, фантазію, навички сортування та класифікації, посидючість, терпіння, координацію рухів.
  3. Розширює словниковий запас, допомагає використовувати нові вивченні слова. Мова тісно зв’язана з долонями і пальцями. Цей факт давно встановлений. І тому, граючись з крупами і невеликими предметами різної форми, будови, які різняться за кольором, дитина не тільки пізнає світ, але й розвиває мову.
  4. Ця універсальна гра дає змогу ознайомити з елементами математичних уявлень: групування, сортування, властивості, рахунок, зважування та вимірювання.
  5. Дитина вчить та закріплює кольори, форми, текстури.
  6. Такі коробочки допоможуть заспокоїти, управляти своїми емоціями, заспокоює.
  7. Розвиває інтерес до науки, такі коробочки стимулюють любов до науки за допомогою експериментування з такими матеріалами як земля, каміння, вода, пісок.

 Занурюйте дітей у сенсорний світ, який допоможе дітям швидше сприйняти реальний!

А тут ви можете ознайомитися із досвідом використання таких коробочок на заняттях із психомоторного та сенсорного розвитку у нашому закладі:

https://youtu.be/DY3uOFDkjpw

Поділитися:
Перейти до вмісту