Батьківська партаПоради фахівців

Дитина росте і розвивається, але довгоочікуваних слів батьки не чують…

Дитина народилася, росте і розвивається, але довгоочікуваних слів батьки не чують…
Однією з найпоширеніших проблем в сучасному світі комунікації та інформації є проблема в розвитку мовлення у дітей.
Статистика невблаганна. Тенденція до збільшення кількості подібних проблем в останні 20 років спостерігається в усьому світі, і на сьогодні число таких дітей зросло майже в сім разів. Кожна друга дитина віком від двох до чотирьох років потрапляє до логопеда із затримкою мовленнєвого розвитку.

Сам термін показує, що це пов’язано з порушенням темпу психічного розвитку дитини (її пам’яті, уваги, мовлення, мислення, емоційно-вольової сфери). Всі ці психічні функції відстають в своєму розвитку від загальноприйнятих норм, характерних для даного віку.

Універсальної причини, що пояснює затримку мовного розвитку у сучасних дітей, немає. Ця затримка може бути викликана різними причинами, зокрема:

1. Хвороби матері під час вагітності (інфекції, травми, інтоксикації).

2. Спадкові захворювання затримки розвитку мовлення (ЗРМ).

3. Внутрішньоутробна гіпоксія плоду (кисневе голодування).

4. Складні пологи (стрімкі, з обвиттям пуповиною) або травма дитини при пологах (травма шийного відділу хребта і/або центральної нервової системи) також можуть призвести до затримки розвитку мовлення у дитини.

5. Складні інфекції і травми, які дитина перенесла в ранньому віці і які негативно вплинули на загальний стан розвитку мовлення у дитини.

6. Несприятлива обстановка в сім’ї або неправильне виховання (побиття, сварки, відсутність любові і піклування з боку батьків або, навпаки, надмірна опіка).

7. Складна психоемоційна травма в ранньому віці також може негативно позначитися на затримці розвитку мовлення у дитини.

Ознаки затримки
Звичайно, кожна дитина індивідуальна, і для кожного малюка існують свої темпи розвитку. Але все ж таки слід звернути увагу на певні моменти:

• Якщо ваша дитина до 4 місяців не реагує на ваші слова і жести, не посміхається.

• Якщо до 8-9 місяців дитина не лепече, це може бути однією з ознак затримки розвитку мовлення у дитини в ранньому віці.
• До 1 року практично не видає жодних звуків, а до 1,5 року не вимовляє простих слів «мама», «дай», не розуміє зверненої до неї мови.

• До 2,5 років використовує близько 20 слів, не розуміє назв частин тіла, предметів, не може скласти легку фразу з 2-3 слів.

• До 3 років не може повторити за дорослим фразу чи скласти просте речення, говорить занадто повільно, розтягуючи слова, або, навпаки, говорить швидко, «ковтаючи» їх закінчення.

Якщо ви помітили у своєї дитини вищеперераховані ознаки, пов’язані із затримкою розвитку мовлення, рекомендуємо негайно звернутися до логопеда і почати відвідувати логопедичні заняття. Миттєвих результатів не буває, необхідна кропітка робота. Але чим раніше ви почнете займатися, тим більші шанси на позитивну динаміку мовленнєвого розвитку у дитини. Тільки в такому випадку дитина наздожене ровесників у розвитку, і ця затримка ніяк не вплине на подальше життя вашої дитини.

Профілактика затримки мовленнєвого розвитку
Щоб малюк розвивався правильно, а батьки до року почули заповітні «мама» і «тато», розвитком мови потрібно займатися з народження:
– Розмовляти з дитиною. Активне спілкування сприяє розвитку мовлення, тому спілкуйтеся зі своєю дитиною: запитуйте її, слухайте відповіді, коментуйте свої дії. Використовуйте знайомі малюку слова, нові додавайте поступово. Вказуйте на предмети або звуки вдома, в продуктовому магазині, в машині тощо. Говоріть неквапливо. Занадто швидкий темп заважає дитині виокремити слова.
– Бути уважним і слухати. Дайте дитині закінчити думку, не переривайте її, не ігноруйте її слова. Перепитайте, якщо чогось не зрозуміли.
– Читати малюку чи влаштовувати прослуховування казки. А от перегляд телевізору — погана ідея. Інформаційний шум перевантажує мозок малюка та заважає йому осмислювати слова, які він чує.
– Заохочувати спілкуватися з однолітками. Це стимулює вербальну комунікацію, навіть якщо дитина спершу говоритиме з помилками.
– Провести лікування вушних інфекцій або будь-якого іншого захворювання, яке може вплинути на слух.
– Заохочувати своїх дітей якомога більше грати разом. Це може бути навіть катання м’яча вперед-назад, бо це теж потребує комунікації та вироблення правил.

Шановні батьки, докладіть всі зусилля, щоб допомогти своїй дитині оволодіти повними навичками мовлення, від вашої старанності залежить її майбутнє!

Поділитися:
Перейти до вмісту